Actualitat

La gastronomia s’analitza des d’un punt de vista químic, antropològic i històric en la jornada de hui de “Dénia, Ciutat del Pensament”

El cicle Dénia, Ciutat del Pensament celebra hui la última sessió del mes d’octubre amb una jornada dedicada a la gastronomia. Expertes dels camps científic i històric abordaran al llarg del dia la gastronomia des de diversos prismes.

 

L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha introduït la jornada, “en la qual la Ciutat del Pensament es dona la mà amb la Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO, un reconeixement del que enguany celebrem el desé aniversari i que, a més de ser una distinció que ens ha disparat com a destinació gastronòmica, també implica una enorme responsabilitat”. 

 

Com a Ciutat Creativa, Dénia va participar la setmana passada en el Fòrum Global del Pacte de Milà sobre Polítiques Alimentàries Urbanes, comprometent-se, amb les altres 130 ciutats del món allà representades, amb l’alimentació sostenible.

 

I des d’eixe compromís, ha indicat Grimalt, “que implica fer front a nous reptes relacionats amb el canvi climàtic, les desigualtats socials, els conflictes i la inseguretat alimentària, fòrums de debat, coneixement i reflexió com este són més necessaris que mai”.

 

A continuació, la doctora en Química Paloma Lizondo ha basat la seua ponència del matí en la relació entre la química i la cuina, explicant amb exemples fàcils d’entendre que qualsevol acció en la cuina –fregir un ou, marinar un peix, elaborar una salsa- és un succeir de processos químics. La científica ha parlat també dels aromes i els sabors des d’un punt de vista orgànic i no ha faltat una explicació sobre la bioluminiscència en la gastronomia i el seu màxim exponent, el xef Ángel León.

 

La ponència ha tingut una part pràctica en què les persones assistents, que fregaven el centenar, han participat en un experiment amb arròs sense imaginar el que les reaccions químiques poden fer en el seu aspecte.

 

La jornada de gastronomia continua esta vesprada, a les 17.30 hores, amb la xarrada d’una autèntica experta en l’evolució de l’ésser humà, la doctora en Història, professora de la Universitat Rovira i Virgili i membre de l’equip d’excavació i investigació d’Atapuerca des de 1996, Marina Lozano.

 

La doctora Lozano ha estat convidada a participar en representació de Burgos, Ciutat Creativa de la Gastronomia de Burgos i seu del Museu de l’Evolució Humana. La seua ponència es basarà en el paper de l’alimentació en l’evolució de l’ésser humà, un camp que coneix bé ja que la seua tasca investigadora està centrada en la bioarqueologia.

 

Tancarà la jornada la intervenció d’Almudena Villegas, historiadora, escriptora, membre de la Reial Acadèmia de la Gastronomia i comunicadora, que basarà la seua ponència en l’amenaça de l’alimentació (quan menjar es va convertir en un problema). Serà a les 19 hores.

 

Totes les ponències se celebren al Multiespai L’Androna de Baleària Port. L’entrada és lliure.

 

Col·laboren en la Jornada de Gastronomia l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia i AEHTMA. També la llibreria Públics, que disposa d’un punt de venta en la sala de les conferències amb obres de temàtica relacionada amb les ponències.

Altres notícies

imprimir