Actualitat

Art i gastronomia s'asseuen a la gran taula del D*na Festival

Dénia acollirà el 27 i 28 de setembre la trobada gastronòmica referent de la Mediterrània, que enguany celebra el desè aniversari de la capital de la Marina Alta com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO

  • Aquesta nova edició del D*na reivindica la cuina com el vuitè art mitjançant una programació ampliada que combina experiències gastronòmiques, exposicions i música en directe
  • Alberto Chicote tanca un cartell de luxe que completen figures de l'alta cuina com ara Jordi Roca, Amaury Bouhours, Marcos Morán i Pablo Montoro, juntament amb alguns dels millors xefs de la Comunitat Valenciana

El Mediterrani ha tornat a reclamar el seu lloc com a bressol de creativitat. Ahir, al Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, es va presentar la vuitena edició de D*na Festival, que transformarà el passeig de la Marineta Cassiana de Dénia en un gran escenari gastronòmic els dies 27 i 28 de setembre. Sota el lema All artists are welcome, el certamen connecta la cuina amb les arts i celebra el desè aniversari de l'elecció de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO.

El xef tres estrelles Michelin Quique Dacosta, comissari del festival, i l'il·lustrador i historietista Paco Roca han compartit un diàleg inspirador sobre la relació entre la gastronomia i l'art. "La cuina està en constant evolució. Quan explora nous camins i aconsegueix emocionar, es converteix en art", ha afirmat Dacosta.

El lema d'aquesta edició del D*na celebra la creativitat en totes les formes i en cada gest: el del pescador que arreplega les xarxes, l'agricultor que treballa la terra, el xef que reinventa un plat o la mare que multiplica la taula de diumenge. Per a Quique Dacosta, "el D*na és una eina poderosa que iguala a tots: productors, cuiners i públic. La gastronomia és un llenguatge universal i Dénia serà el seu escenari".

En sintonia amb aquestes reflexions, Paco Roca ha destacat que "no tota la cuina és art, però dins de la cuina hi ha molt d'art. Plasmar la teua visió del món en un plat és com fer-ho en una vinyeta", i ha subratllat que "en un plat, com en una vinyeta, hi ha atzar, improvisació i una mirada sobre el món. Aquesta també és l'essència de l'art”.

La presentació també ha comptat amb la intervenció de Marian Cano, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que ha destacat que "el D*na no només alimenta el cos, sinó també l'ànima i l'orgull de ser mediterranis". Cano ha subratllat que el festival situa Dénia “a l'epicentre de la creativitat culinària i artística, on productes locals conviuen amb la música, la dansa i el cinema”. La consellera ha recordat que el turisme gastronòmic és “una eina per mostrar al món el millor de la nostra terra", i ha felicitat el projecte per fer del Mediterrani "un lloc on l'art se serveix en plat”.

Per la seua banda, Vicent Grimalt, president de la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia i alcalde de Dénia, ha destacat la rellevància d'aquesta edició: "Enguany celebrem deu anys com a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO. El D*na ens ha fet conscients del nostre potencial i hui som un referent mundial gràcies als autèntics artistes de la mar, la terra i els fogons"; i va afegir que "la gastronomia és art i enguany ho reivindiquem en una gran trobada on tots els artistes són benvinguts".

Una edició amb vocació internacional

L'ESCENARI DE LA MAR reunirà figures de l'alta cuina com Jordi Roca, Alberto Chicote, Amaury Bouhours, Marcos Morán i Pablo Montoro, juntament amb destacats xefs de la Comunitat Valenciana com Lluis Valls, Borja Susilla, Gonzalo Herrador, Giuseppe Vono, Carolina Ávarez i Gonzalo Silla.

Com a gran novetat, l'ESCENARI CIUTATS CREATIVES reunirà cuiners de Mèrida (Mèxic), Tsuruoka (Japó), Nkongsamba (el Camerun), Zahlé (Líban) i Parma (Itàlia), tots ells membres de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO. Se sumaran Eivissa com a ciutat convidada i Dénia com a amfitriona, en el marc del seu desè aniversari com a Ciutat Creativa de la Gastronomia.

Tallers, experiències i música en directe

El públic podrà participar en més de 40 tallers i showcookings distribuïts en tres espais temàtics: Espai Aqualia, amb demostracions culinàries properes i participatives; Espai Univers Líquid, dedicat a tasts de vins, olis, cafès i vermuts; i Espai Cuina, que posarà en valor receptes i productes tradicionals com ara coques, adobats o gelats artesanals. Els tallers estaran oberts al públic mitjançant inscripció prèvia en la web de l'esdeveniment, a partir del 18 de setembre a les 10 h.

El festival també comptarà amb l'exposició 8 a la taula d'Aprosdeco, que mostrarà la creativitat de persones amb diversitat funcional, i amb un mercat artístic de sabors de 500 metres, on productors i restauradors oferiran les seues creacions com a autèntiques obres efímeres per a ser degustades.

La programació es completarà amb concerts i DJs, a més d'una novetat molt esperada: les eixides en vaixell al capvespre, que combinaran degustacions gastronòmiques i música en directe.

Altres notícies

imprimir